top of page

Ergonomisch werken, werkt beter! Wat is het en hoe pak je het aan?Ergonomie is het aanpassen van de omgeving aan de mens. Het staat voor gezond en efficiënt werken waarbij gebruiksvriendelijkheid en comfort centraal staan.


Ook op de werkvloer is ergonomie van groot belang. Slechte ergonomische omstandigheden kunnen immers leiden tot rug-, nek-, en schouderklachten. Gelukkig kan je met enkele handige tips makkelijk aan de slag!Zit rechtop op je bureaustoel

Zorg voor een “actieve” werkhouding waarbij je met je rug rechtop zit tegen de rugleuning. Hiervoor is het makkelijk je voeten plat op de grond te zetten waardoor je niet naar voren schuift in je stoel.


Zet je toetsenbord aan de rand van je bureau

Op deze manier voorkom je heel wat klachten, je zit hierdoor namelijk rechtop en je schouders kunnen een ontspannen houding aannemen.


Drink voldoende

Bij het aannemen van een verkeerde werkhouding knel je je bloedsomloop af. Wanneer je daarbovenop nog eens te weinig drinkt, wordt het voor je lichaam helemaal moeilijk om afvalstoffen weg te voeren. Zorg er dus voor dat je genoeg drinkt gedurende de dag.


Zoek een reden om recht te staan

Door regelmatig recht te staan voorkom je dat je spieren vast komen te zitten. Creëer redenen om recht te staan en zorg ervoor dat niet alles op zitafstand van je werkplek staat. Zet de printer, de papiermand of de koffiemachine wat verder weg van je bureau.


Plaats je computer recht voor je

Zowel omhoog als omlaag kijken is erg belastend voor je nekspieren. Zet de bovenkant van je scherm op dezelfde hoogte als je ogen en zet het scherm op een afstand van één armlengte. Ook het links en rechts positioneren van je scherm zorgt al snel voor klachten, wees er dus zeker van dat je scherm recht voor je staat.Met deze eenvoudige tips kunnen heel wat lichamelijke klachten vermeden worden. Een goed ingestelde werkplek, aangepast aan de werknemer, zorgt voor gemotiveerde werknemers die hun werk met veel enthousiasme uitvoeren.


Amitabha heeft een zeer uitgebreid ergo opleidingsaanbod. Bovendien kan je ook voor de ergonomische herinrichting van je werkplek en voor de aankoop van ergo meubilair bij Amitabha terecht.


166 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page