top of page

Chronische vermoeidheid en burn-out te lijf gaan in Vlaanderen - deel 2

Eind september zijn we te gast bij BioCheck (NL) om het trainingsprotocol in het echt aan het werk te zien. Samen willen we chronische vermoeidheid en burn-out aanpakken in Vlaanderen door mensen aan het bewegen te brengen naargelang hun belastbaarheid. Maar wat houdt dat nu precies in?
Via het BioCheck programma gaan we mensen aan het bewegen brengen waardoor ze zichzelf als het ware gaan herprogrammeren. Mensen die uitgevallen zijn met een burn-out of aanschurken tegen een burn-out hebben het mentaal heel zwaar. Maar ook fysiologisch zit het niet goed.


Burn-out patiënten zitten veel te snel in suikerverbranding bij de minste arbeid. Denk aan praten, mails opstellen en versturen, meetings inplannen. Deze -onder normale omstandigheden- simpele taken vragen niet veel van ons lichaam, dus blijven we in ons vetverbrandingssysteem. Maar burn-out patiënten dus niet. Hun lichaam ervaart een te grote inspanning waarbij ze het gevoel hebben constant 100 meter sprintjes te trekken. Daardoor raken ze uitgeput. Hoe zou je zelf zijn?!


Naast de hoeveelheid ervaren arbeid speelt ook het onvermogen om te herstellen (lees relaxen) een rol. Burn-out patiënten blijven in de vecht -of vluchtstand staan wanneer ze denken te ontspannen. Dit onvermogen maken wij zichtbaar met onze data en pakken we aan dankzij ademhalingsoefeningen en beweging.


Hoe ziet het BioCheck programma eruit?

We beginnen met een intakegesprek om de persoon in kwestie goed te leren kennen. Daarna volgt een rustmeting met een hartslagband waarbij we een ademhalingsoefening geven en een stresstest. Die twee geven aan in welke mate die persoon in staat is om tot rust te komen en hoe hij of zij reageert op stress. Na de rustmeting volgt een inspanningstest op de fiets waarbij de wattages stelselmatig oplopen. Zo krijgen we een goed beeld van het fysieke kunnen van die persoon en kunnen we de verschillende hartslagzones bepalen.


Daarna begint de patiënt aan het programma. Elke ochtend meet hij of zij de belastbaarheid van de dag. Dat doe je door een hartslagband om te doen en 6 minuten rustig diep in en uit te ademen. Naast het monitoren van de belastbaarheid gaan ze 3 keer in de week sporten met de BioCheck app. De app geeft aan hoelang en in welke hartslagzone ze moeten trainen om optimaal te kunnen herstellen. Na enkele maanden beweging en goed ademen is een duidelijk verschil merkbaar. Burn-out patiënten voelen zich energieker en ook mentaal beter.


Innovatief!

Het fysiologische luik van burn-out patiënten inzichtelijk maken is uniek in Vlaanderen. Deze data werkt complementair met mentale begeleiding van een psycholoog en zal er voor zorgen dat mensen sneller terug kunnen keren naar het werk wanneer ze zijn uitgevallen.


Wil je meer te weten komen over BioCheck? Neem gerust contact met ons op.


94 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page